Mama Sranang (Jhunry Udenhout)

Als je, aangekomen in Suriname, de vliegtuigtrap verlaat is het altijd een warme deken die om je heen geslagen wordt. Hierna wachtte ons, nog voordat we de douane waren gepasseerd, een grote verrassing. Eenmaal het gebouw van Zanderij binnengekomen, stuitten we direct op een beeld dat we niet eerder in levende lijve hadden gezien, maar dat Bart wel eerder had geduid in een kunstschattenaflevering.

Deze kunstschattenaflevering heeft de krant echter nooit weten te halen omdat er geen goede foto van te vinden was, een foto geschikt voor publicatie. 

   

Jaap Hogendam (links) met Bart Krieger
 
Jaap Hogendam, uitgever van Parbode, was zelfs in de auto gesprongen en naar Jhunry Udenhout gereden om dan maar zelf het beeld te fotograferen. Het beeld stond echter bedekt tussen andere spullen in een opslagplaats. “Dat beeld moet naar buiten, hier heb ik geen goed licht om te fotograferen!” Maar ja, hoe verplaats je een beeld van zo’n zeshonderd kilo met twee man? Tropisch hardhout is prachtig, maar ook heel erg zwaar. De kunstschatteneditie heeft dus uiteindelijk de krant en dus ook het boek niet gehaald… 
Dat speelde allemaal in ons achterhoofd, toen we hier oog in oog stonden met Mama Sranang. Misschien tijd om het dan alsnóg met jullie te delen!

De beroving van Mama Sranang

 

De beroving van Mama Sranang, Jhunry Udenhout
  
 
Kunstwerken zijn op verschillende manieren te ‘lezen’. Met het oog, het hart en het hoofd. Het oog levert een objectieve beschrijving op, het hart een emotionele subjectieve en het hoofd kan het geheel in context plaatsen en hier betekenis aan geven. Deze maand het beeld ‘Beroving van Mama Sranang’ (2013), door Jhunry Udenhout.

Wat zien we?

Een meer dan manshoog (3 m) houten beeld bestaande uit drie figuren. Aan de basis staat een man die een vrouw op zijn schouder torst. De vrouw houdt een steen omhoog. De man heeft in zijn rechterhand een ketting waaraan een kind vastzit dat naast hem staat.

Wat voelen we?

Dit is geenszins een ‘happy family’. De gezichtsuitdrukkingen staan onder hoogspanning en de gebaren zijn dramatisch.

Wat denken we?

De titel liegt er niet om. Het gaat hier om een vrouw die wordt ontvoerd. Het gespierde lichaam van de man benadrukt hoe kansloos de vrouw bij voorbaat is. Zij is met haar volle figuur toch niet opgewassen tegen het geweld van de krachtpatser. Ze weet alleen nog net een ‘steen’ van hem weg te houden; zonder twijfel haar kostbaarste bezit.

Het beeld is zo gemaakt dat de toeschouwer er omheen kan lopen. In die zin grijpt het beeld terug op ‘De Sabijnse maagdenroof’ een marmeren beeld van de wereldberoemde Italiaanse beeldhouwer Giambologna uit 1583. Ook dit beeld datop de Piazza della Signoria in Florence staat, is een verticale beeldengroep waar het publiek omheen kan lopen en waar het thema beroving of verkrachting is.

De beroving van Mama Sranang is het mooist gezien vanaf de rug. Hier komt het vakmanschap van de kunstenaar het meest tot zijn recht en weet hij uit het bruinrood gevlamde mahoniehout – het Carrara marmer van de tropen – bijna overdreven de verschillende spiergroepen naar boven te halen, gelijk het beeld Hercules Farnese. In die zin is de beeldengroep ook op te vatten als een rugstudie, waarmee de kunstenaar, in dit geval Udenhout, pronkt met zijn kennis van de menselijke anatomie.

Betekenis?

Ook de compositie laat zich het gemakkelijkst lezen vanaf de rug. Want of het nu goud, bauxiet of vruchtbare aarde is in de uitgestrekte hand van Mama Sranang, haar uren zijn geteld. Het zal niet lang meer duren tot zij de worsteling verliest en haar schat definitief zal moeten prijsgeven. De bullebak zal symbool staan voor opportunisten en golddiggers. ‘Het geketende kind van de rekening’, ofwel de bevolking van Suriname moet de situatie met lede ogen toezien. Of gloort er toch hoop aan de horizon? Waarom werpt Mama Sranang nog een laatste blik achter zich? Heeft zij misschien oogcontact met een toekomstige held die begrijpt dat het nu tijd is voor een reddingsactie?

2 reacties op ‘Mama Sranang (Jhunry Udenhout)

    1. Hi Axel, ik (Susan) heb de foto’s gemaakt (na een negen uur durende vlucht) en kende de tekst van Barts stukje hierover nog niet … Zal ik die foto dan maar voor je nemen als we weggaan? (Denk niet dat we die dan passeren, wie weet)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s