Zuiver – opent 2 oktober in Amsterdam

ZUIVER is een groepstentoonstelling met Surinaamse en Nederlandse kunstenaars ter afsluiting van een jarenlange culturele uitwisseling (2006-2014) tussen de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo. Nederlandse docenten gaven les in Paramaribo en Surinaamse studenten haalden hun bachelor in Amsterdam. De meesten keerden weer terug met een indrukwekkende ervaring en niet zonder de belofte van reciprociteit.

astrid-roemer-2-680x400

Astrid Roemer opent de tentoonstelling in Nieuw Dakota (Amsterdam) op zondag 2 oktober 16:00 uur. 

Zuiver agendeert de mogelijkheden hiervan;

  • Wat is de actualiteit van kunst in Suriname nu?
  • Wat is de waarde van culturele uitwisselingen met postkoloniale gebieden?
  • Hoe kunnen we de culturele uitwisseling tussen Nederland en Suriname in de toekomst vorm geven?

Tanja Karreman, samensteller van de tentoonstelling, koos voor de spraakmakende titel ZUIVER.  Zuiver heeft in Suriname de functie van stopwoordje, nog het best te vergelijken met het gebruik van het woord ‘klopt’ of ‘precies’. Het haast achteloze Surinaamse gebruik ervan staat haaks op de enorme hoeveelheid connotaties en betekenissen die het woord heeft (rein, ongemengd, vlekkeloos, netjes, oorspronkelijk, onbevlekt, betrouwbaar, correct, oprecht). Tegelijkertijd kunnen we met de keuze voor dit woord niet om de kern van de actualiteit heen: wat is zuiver? Zuiver goud. Zuiver ras. Binnen de context van dit project wordt het woord ingezet als referentie aan het luchtige Surinaamse gebruik ervan en als verwijzing naar een oprechte, eerlijke en zuivere manier om om te gaan met de mensen en de wereld om je heen.

Deelnemende kunstenaars: Razia Barsatie, Christiaan Bastiaans, Ruben Cabenda, Annemarie Daniel, Moritz Ebinger, Neil Fortune, Rinaldo Klas, Trimo Kromotaroeno, Ellen Ligteringen/ Rutger Lem, Frank Mandersloot, Erik Mattijssen, Marcel Pinas, Tammo Schuringa, Roos Theuws, Ton Zwerver.

De kunstenaars maakten nieuw werk rondom het thema ZUIVER. Het belooft een zinderende tentoonstelling te worden met veel kleur, geur en gevoel. Thema’s als etniciteit, scarificatie, grondstoffendelving, lokale culturen, tradities en ambacht staan centraal.

Nieuw Dakota
Ms. van Riemsdijkweg 41b
1033RC Amsterdam
(rechts van de pont op het NDSM-terrein

Openingstijden
do + vr  11.00 – 18.00 uur
za + zo 12.00 – 18.00 uur

De tentoonstelling is te zien van 2 oktober tot en met 13 november.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s