Over Bart Krieger

Bart Krieger, auteur van Surinaamse kunstschattenDe Surinaamse beeldende kunst staat al jaren op hoog niveau, dat mag wel eens gezegd worden. Kunsthistoricus Bart Krieger (1970, Amsterdam) laat ons met zijn heldere uitleg en onorthodoxe associaties volop genieten van rauwe, confronterende, mooie en actuele kunst van Surinaamse bodem.
Krieger schreef recensies over beeldende kunst, dans en theater voor onder andere de kunstpagina’s van Het Parool. Daarna volgend schrijfopdrachten voor diverse fondsen en stichtingen. Voor opinieblad Parbode heeft hij ruim vier jaar de rubriek ‘Kunstschatten’ verzorgd.

Kunsthistoricus Bart Krieger (1970, Amsterdam) begon na zijn studie kunstgeschiedenis met het schrijven en rescenseren van (beeldende kunst)tentoonstellingen, dans en theater voor de kunstpagina’s van het Parool. Naast zijn werk als beleidsadviseur voor (kunst)fondsen en gemeenten, volgden er meer inhoudelijke schrijfopdrachten voor verschillende culturele bladen en instellingen. Voor opinieblad Parbode heeft hij ruim vier jaar de maandelijkse rubriek ‘Surinaamse kunstschatten’ geschreven. In 2014 bundelde hij deze artikelen in het boek ’50 Surinaamse Kunstschatten’. Dit educatieve boek is geschreven vanuit een cultureel divers perspectief met een geschreven- en een beeldverhaal, waarin verbanden worden gelegd met de hedendaagse pop-cultuur en de Westerse- & niet Westerse Kunstgeschiedenis. Zowel in Nederland als in Suriname heeft Krieger enkele tentoonstellingen samengesteld onder andere voor enkele CBK’s (in Amsterdam Oost en Zuid-Oost) en de Readytex Art Gallery (Paramaribo). Momenteel is Bart Krieger een van de gastconservatoren van een tentoonstellingen van het Stedelijk Museum over Surinaamse Kunst die in het najaar van 2020 zal plaatsvinden.

Bart Krieger in de media

Televisie-interview

MVS-televisie was aanwezig bij de boekpresentatie op 5 september. (Item van ongeveer een kwartier.) Bart vertelt hier over de achtergrond van ’50 Surinaamse kunstschatten’

Interviewer Koos van den Berg, camerawerk Wessel Haaxman

Een reactie op “Over Bart Krieger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s