Kunsthistoricus, Publicist en Auteur

50 Surinaamse kunstschatten

Bart Krieger met de publicatie Surinaamse Kunstschatten

Na zijn studie kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft Bart Krieger onder andere gewerkt als recensent voor het Parool en zat hij in verschillende subsidie-commissies van stedelijke- en nationale kunstfondsen. Naast zijn werk als kunstadviseur voor De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, de Amsterdamse Kunstraad en de gemeente Amsterdam heeft hij enkele tentoonstellingen gecureerd voor onder andere Open Ateliers Amsterdam Zuidoost, CBK Zuidoost, Factor IJ, Art Gallery Readytex (Paramaribo) en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Tussen 2010 en 2014 schreef Bart Krieger maandelijks een kunstrubriek voor opinieblad Parbode. In 2015 bundelde hij deze artikelen in de publicatie 50 Surinaamse Kunstschatten.

Voorts organiseerde hij in 2015 de bijeenkomst 40 jaar Surinaamse beeldende kunst in het kader van het veertig jarige jubileum van de onafhankelijkheid. Bij deze bijeenkomst met panneldiscussie die plaats vond in Spui 25 waren, naast kunstenaars als Remy Jungerman en Iris Kensmil, vertegenwoordigers aanwezig van onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam (Jelle Bouwhuis) en De Rietveld Academie (Tammo Schuringa).

Hier vind je het volledige programma

Van 2019 tot 2020 schreef hij voor Parbode de artikelenreeks ‘The making of’ Surinaamse School, Grani voor de schilderkunst ca. 1910-1985. Waarin hij de de lezers mee neemt in zijn onderzoek voor- en de totstandkoming van de tentoonstelling Surinaamse School voor het Stedelijk Museum Amsterdam, waarvan hij een van de gastcuratoren was.

Parbode verschijnt zowel in Suriname als in Nederland